MagazinSzakértő

Gyakorlatok a könnyebb tanulásért

Gyakorlatok a könnyebb tanulásért

A nyári pihenés után, a tanév elején a gyerekek könnyen túlterheltnek érezhetik magukat az iskolában. Vannak azonban úgynevezett tanuláskönnyítő gyakorlatok, amelyek ilyenkor a segítségükre lehetnek!

Bizonyos kineziológiai gyakorlatok felsorakoztatják a könnyebb tanulás eszköztárát, ugyanis javítják az agy és a test közötti kölcsönhatás minőségét, serkentik az energia és mozgásfolyamatokat a testben. Így rendezik egységbe a testet, a lelket és a szellemet.

„A gyakorlatok segítik a jobb és bal agyfélteke közös munkáját – mondja Balláné Tornyák Éva, személyiségfejlesztő szakember .
– Segítik a látást, a hallást és a megértést, ennek következtében pedig javulás lép fel a megértés, az olvasás, az írás és a számolás területén. A gyerekek figyelmesebbé válnak, bátrabbak és szellemileg frissebbek lesznek. Ezek a tanuláskönnyítő gyakorlatok egyszerűek és bárhol kivitelezhetőek, rendszeres használatukkal nagyon jó eredmények
érhetők el” – mondja szakértőnk, majd hozzáteszi: a mozdulatok felnőtteknél is beválnak, remekül alkalmazhatók.

Nézzük, hogy működik mindez a gyakorlatban!

Ébresztő!

 • Így segít: feltölt energiával, olvasás közben segít a sorokat követni, összpontosítani, a betűket és számokat nem összekeverni, eltéveszteni.
 • Így végezzük: a kulcscsont alatt, a szegycsonttól jobbra és balra van két bemélyedés. Ebbe a két mélyedésbe kell tenni a bal kéz hüvelykujját, a másikba a mutató- és középső ujját, majd a két pontot masszírozni kell. Közben a jobb kéz a köldökön pihen! Két- három mély levegővétel után kézcsere következik. A gyakorlat hatására az agy felfrissül!

Harmonizáljunk!

 • Így segít: összehangolja a két agyféltekét, segíti a helyesírást, a szövegértést,
  élesíti a látást.
 • Így végezzük: a bal láb és a jobb kar összeér, miközben a bal kar hátralendül. Ezután a jobb láb és a bal kar következik. Ezúttal a jobb kar lendül hátra, amennyire csak lehet, majd újra a bal láb és a jobb kar van soron, és így tovább. Legalább fél percen át végezzük a gyakorlatot!

Turbózzuk fel az agyat!

 • Így segít: harmonizálja a két agyfélteke együttes munkáját, élesíti a látást, segít fi gyelni és olvasni.
 • Így végezzük: állva, előrenyújtott karral kezdjük a gyakorlatot. Lassan egy fekvő nyolcast rajzolunk a levegőbe, amely középről indul, majd fölfelé halad és így tovább, egészen a nyolcas hurkáig. A fejet közben egyenesen tartjuk,
  a szemünkkel a mozdulatokat követjük! Négy-öt nyolcas után kézcsere következik – a művelet bal kézzel is ugyanaz, mint a jobbal.

Masszázs a magabiztosságért!

 • Így segít: a gyerkőc általa ügyesebb lesz a tájékozódásban, javul a koncentrálóképessége, szellemileg felfrissül és magabiztosabbnak érzi magát.
 • Így végezzük: először a bal kéz mutatóujját a száj fölé, a középső ujját pedig a száj alá helyezzük. Ezt a két pontot kell masszírozni úgy, hogy a jobb kéz a köldökön pihen. Közben mély belégzés, kilégzés. Ha ez megtörtént, kézcsere következik, és újraindul az egész.

Aktiváljuk az élményközpontot!

 • Így segít: meghallani a belső hangot, aktiválja az emlékezést, a figyelmet.
 • Így végezzük: mindkét fület fogjuk meg a hüvelyk-, mutató- és középső ujjunkkal, majd finoman masszírozzuk végig a cimpákat. Ezt követően balra, majd jobbra fordított fejjel is végezzük el a masszírozást. Ez a gyakorlat tökéletesen éberré tesz!

Bővebben a témáról: www.kinezevi.hu
Forrás: Helga Baureis-Claudia Wagenmann: Hatékony tanulás kineziológiával