Magazin

A SRÁC, AKI KÖRBEBŰVÉSZKEDTE A VILÁGOT

” A  szórakoztatás mellett rendszeresen foglalkozom olyan témákkal is, mint például a hajléktalankérdés, vagy a Bátor Tábor, ahová, amikor csak tehetem, eljárok a gyerekeknek bűvésztrükköket tanítani. Szerintem nagyon fontos, hogy önzetlen segítségnyújtásra neveljük a felnövekvő generációt, ahogyan az is, hogy időről időre kirángassuk őket az online világból.”- Kétszeres bűvészvilágbajnok Hajnóczy Soma ma már nem csak a mutatványai miatt sikeres: érdekes, emberi és jó humorral átitatott Youtube-csatornáján immár 180 000 követője van. Nem csoda, hogy bennünket is nagyon érdekel az élete!

#kikapcs: Hogyan találtál rá annak idején a bűvészetre?

#Hajnóczy Soma: Mindig is orvos vagy ügyvéd akartam lenni, a szüleim azonban ragaszkodtak a bűvészethez. (nevet) Ez persze nem így volt. Viccet félretéve, mint a legtöbb gyerkőcnek, nekem is volt bűvészdobozom, amivel mások általában néhány hétig játszanak és megunják, engem azonban úgy magával ragadott, hogy egészen megszállottá váltam. Attól kezdve nálam mindig ott volt minimum egy pakli kártya, és folyton a trükköket gyakoroltam, vagy épp újakat kísérleteztem ki. Így hát állandóan fejlesztettem magam, később pedig már versenyekre is jártam, ám fontos volt számomra, hogy legyen civil hivatásom is, így időközben diplomát szereztem a Műszaki Egyetemen. A sors ajándéka, hogy a szakmámban sosem helyezkedtem el, mert a suli utolsó évében nyertem meg először a bűvészvilágbajnokságot, ami sok-sok kaput megnyitott előttem, és lehetővé tette, hogy körbejárjam a világot. Naná, hogy elindultam a nagy kalandra!

#kikapcs: Úgy tudom, négy éven át úton voltál, ami elképesztően hosszú idő. Milyen élményeket szereztél?

#Soma: Életemnek erről a szakaszáról nem túlzás kijelenteni, egy könyvet tudnék írni. Fantasztikus, hogy sok-sok ország kultúráját megismerhettem. Szenvedélyes evő vagyok, így az is hatalmas öröm volt, hogy végigkóstolhattam a világot, és mindenhol hódolhattam a helyi, tradicionális szokásoknak is. Aztán négy év elteltével egyszer csak azt vettem észre, hogy nagyon elfáradtam, honvágyam van, hiányzik a családom és a barátaim, főként emberi kapcsolatok terén szerettem volna teljesebb életet élni. Hazajöttem hát, és attól kezdve arra fókuszáltam, hogy bűvészként és előadóművészként itthon is felépítsem magam, mert az igazság az, hogy akkoriban nemzetközi szinten sokkal jobban ismertek, mint Magyarországon.

#kikapcs: Gondolom, ezzel párhuzamosan jött a videózás ötlete is. Ezen a ponton szeretnék gratulálni! Elérted, hogy a tini gyerekeink végre ne csak game playeket nézzenek, hanem értékes tartalmat is.

#Soma: A videózás szinte régebbi szenvedélyem, mint a bűvészet. Nagyon élvezem a forgatást, a vágást, a filmecskék mögötti kreatív munkát, és az első perctől fontos nekem, hogy minőségi munkát végezzek. Hogy értékek legyenek a videókban, hogy társadalmi problémákra hívjam fel a közönségem figyelmét, hogy fontos és érdekes dolgokat mutassak meg nekik, számomra ez elsődleges törekvés. A statisztikák szerint néznek engem tinik, de meglett felnőtek is, és 180 000 állandó feliratkozóvala csatornámon úgy érzem, hogy a műsorom igen komoly felelősség. Épp ezért a szórakoztatás mellett rendszeresen foglalkozom olyan témákkal is, mint például a hajléktalankérdés, vagy a Bátor Tábor, ahová, amikor csak tehetem, eljárok a gyerekeknek bűvésztrükköket tanítani. Szerintem nagyon fontos, hogy önzetlen segítségnyújtásra neveljük a felnövekvő generációt, ahogyan az is, hogy időről időre kirángassuk őket az online világból. Igaz, talán furcsa, hogy éppen én, vloggerként mondom ezt.

#kikapcs: Nem furcsa! Kütyük nélkül ma már nyilván nem lehet létezni, de a mi lapunk egyik legfontosabb küldetése is az, hogy hangsúlyozzuk a valódi élmények és a szép pillanatok megélésének fontosságát. Te képes vagy olykor kizárni az életedből a mobileszközöket?

#Soma: Persze! Olyannyira, hogy otthon például számítógépem sincsen. Bérelek egy irodát és egy raktárat, oda járok el dolgozni, hogy ne olvadjon össze a hivatásom és a magánéletem. Otthon csak a párommal, a családommal és a barátaimmal foglalkozom, ami részemről teljesen tudatos döntés volt. Így tudom ugyanis önmagam harmóniában tartani. Van egy belső rendszer a lelkemben, amit csak úgy hívok: az egyensúly kereke. Ennek a képzeletbeli keréknek öt fontos alapja a hivatás, a párkapcsolat és a család, a szabadidő, a test és a lélek. Nagyon fontos, hogy mind az öt területnek elég figyelmet adjak, mert csak így vagyok képesnyugodtan és boldogan élni.