Magazin

Anglia után nálunk is jutalmazzák azokat a családokat, akik az étkezés alatt nem mobiloznak!

Tedd le  amobilod, és élvezd az ételed! – mobilmentes családi hét a VakVarjú éttermekben a #kikapcs – mobil OFF, élmény ON mozgalom kezdeményezésével. Azok a családok, akik vállalják, hogy mobilmentesen étkeznek, azaz kikapcsolt állapotban az étkezés teljes idejére lerakják a telefonjukat, február 4- 10. között a gyerekmenüre az étterem vendégei. (A részvétel alapfeltétele az előzetes asztalfoglalás, mely során a #kikapcs – mobilmentes hétre kell hivatkozni!)

A magyarok 75%-a evés közben is a telefonját nyomkodja

Addig, amíg valaki megtalálja az egészséges egyensúlyt a valós élmények átélése és a kütyük által szerzett kikapcsolódás öröme között, nincs semmi probléma. Ám a virtuális világ csalóka: észrevétlenül képes rabságba ejteni bennünket. Az NL Café női portálon megjelent cikk szerint egy angol étteremlánc felmérése alapján minden ötödik szülő inkább a telefonját nyomogatja ahelyett, hogy beszélgetne ebéd közben. Ennek köszönhető, hogy éttermeikben elindították a mobilmentességre ösztönző programot. Sajnos, mi magyarok sem vagyunk jobbak ezen a téren, sőt! Egy hazai kutatás* szerint a megkérdezettek 75 % -a evés közben is a telefonjával babrál, legyen szó akár ebédről, akár vacsoráról, és ez még akkor is igaz, ha társaságban van.  Ezt a tényt erősítette meg Semsei Rudolf, a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa:

„Nagyon sok család jár hozzánk ebédelni, vacsorázni, és ahogy az éttermeinket járom, gyakran szembesülök azzal, hogy a szülők az egymással és a gyerekekkel való beszélgetés, törődés helyett a mobiljukba mélyednek. Jómagam négygyermekes apaként pontosan tudom, milyen fontos része a minőségi családi életnek a közös étkezés, ami nap mint nap lehetőséget ad, hogy kapcsolódjunk a szeretteinkhez. Azt vallom, ilyenkor vétek mobilozni, így hát nálunk otthon, az asztalnál nincs telefon. Ezért nem volt kérdéses, hogy azonnal csatlakozzunk a mozgalomhoz, és örülnénk neki, ha országszerte sok étterem követné a példánkat” – vázolja Semsei Rudolf.

A mobilunk ne legyen menekülőút!

„A családi ebéd vagy a vacsora jellemzően egy közösségi élmény és esemény. Ilyenkor szó szerint össze vagyunk „zárva” egy asztal köré, így akár akarjuk, akár nem, mindenképp együtt vagyunk. Ha pedig amúgy is így van, akkor figyeljünk és reagáljunk egymásra, a mobilunk ne legyen menekülőút! A nyílt párbeszédet segíti, hogy a közös étkezéseknek jóval kötetlenebb a hangulata, olyan témáról is bátrabban ejtünk szót, amelyről egyébként nem. A kisgyerekesek rémálma az asztalt rugdosó, türelmetlen gyerek. Ha nem tudjuk lekötni a kicsik figyelmét, akkor se nyomjunk a kezükbe egy mobilt vagy táblagépet! Vigyünk magunkkal pár színesceruzát, – családbarát éttermekben ez alapból rendelkezésre áll – vagy a gyerek kedvenc mesekönyvét. Kezdetektől arra tanítsuk a kicsiket, hogy az étkezés örömteli és pozitív élmény, amihez nem kell további ingerközvetítő eszköz.” – fűzte a témához Villányi Gergő pszichológus, a mozgalom állandó szakértője.

„Mint minden kezdeményezésnek, ennek is komoly célja van -mondta el Szántó Mónika, a #kikapcs- Mobil OFF, Élmény ON mozgalom egyik életre hívója. – Mozgalmunk immáron egy éve azon dolgozik, hogy széles körben tudatosítsa a családokban, nemcsak a gyerekeknek, hanem nekünk, felnőtteknek is oda kell figyelnünk arra, hogy ne szippantson be minket teljesen az online jelenlét.  Legyünk okos használói az okos eszközeinknek, és tudatosan szabályozzuk azt, hogy például étkezés közben ne a telefonunkat nyomogassuk, hanem egymás társaságában élvezzük az ételünket, ezáltal az életünket is. Nagy büszkeség számunkra, hogy hazánk meghatározó családbarát szolgáltatói mellett most már a VakVarjú étteremcsalád is csatlakozott mozgalmunkhoz, ráadásul egy ilyen kiváló kezdeményezésben.”

#kikapcs – mobilmentes hét

A #kikapcs – mobilmentes hét keretében, február 4-e és 10-e között, azoknak a családoknak, akik vállalják, hogy a VakVarjú éttermekben az étkezés ideje alatt az asztal közepén található dobozba helyezik el kikapcsolt mobiltelefonjaikat, 14 év alatti gyermekeik részére ajándék a gyerekmenü. A részvétel alapfeltétele az előzetes asztalfoglalás, mely során a #kikapcs – mobilmentes hétre kell hivatkozni.

Amozgalomnak már most sok támogatója van: olyan családbarát kulturális, szabadidőközpontok és városok, könyvkiadók, amelyek hajlandóak közösen felemelni a hangjukat azért, hogy a virtuális világban átélt örömök mellett a való élet élményei is nagyon fontosak.  Lényeges, hogy erre a hétköznapokon és az ünnepnapokon egyaránt hangsúlyt fektessünk!

A mozgalom várja további partnerek és támogatók jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának a #kikapcs mobilmentes programhoz!