Magazin

Állj egy igaz ügy mögé: sajtdobálás helyett “netböjtölj” velünk! OFFold a kedvenc kütyüd 24 órára:)

Emlékszünk még, ugye, a közelmúlt sokszor értelmetlen, vagy éppen káros virális kihívásaira? Itt az idő, hogy közösen megmutassuk: értelmesen, jobbító szándékkal is lehet önkéntesen, jó ügyért kihívást vállalni, és szélnek ereszteni a Facebookon, Instagramon! A Mobil OFF, Élmény ON mozgalom tagjaként most  Te is kicsit jobbá teheted a világot, de magadért és családodért is tehetsz, ha egy napra önként megválsz kedvenc digitális függőségedtől és ezt minél több helyen megosztod, hogy sokan lássák, egy közösségi kihívás lehet hasznos is!

Íme néhány az elmúlt évek kihívásaiból, amik alaposan megmozgatták az internet népét a közösségi oldalakon: “Ossz meg 5 db, legalább 15 éves képet”, IceBucketChallange, 10years…. Volt ezek között tényleg izgalmas (versmaraton), volt olyan, amelyik első látásra is szembetűnő idiotizmusa ellenére jó célt szolgált (Ice Bucket Challenge), és olyan is, amelyik nosztalgiázásra késztetett (10years challenge). Azzal viszont szerintem nem vagyok egyedül, hogy értetlenül állok a twitteren elharapódzó új őrület előtt. Amelynek lényege: vágj egy sajtszeletet gyanútlan és mit sem sejtő kisbabád képébe, majd filmezd le a reakcióját, és oszd meg, hadd okuljon mindenki. Hm. Hát na. És mindezt babástul, sajtostul éppen akkor, amikor így húshagyó kedd után megkezdődik a böjt-időszak.

Ne ijedj meg: eszünk ágában sincs táplálkozási tanácsokat adni, maradunk a kaptafánál. De a böjt, értsd: önmegtartóztatás, valaminek a megvonása, megtisztulás – azért megmozgatta a fantáziánkat. Mert tényleg jó lenne kicsit kiszállni a mókuskerékből, kicsit befelé figyelni, kizárni a mértéktelenül és válogatás nélkül ránk zúduló információtömegnek legalább egy részét. Elcsendesedni, elgondolkodni. Biztos, hogy az ilyesfajta össznépi őrületekkel, meg az egyre szorosabbra húzott digitális pórázzal, amire saját akaratunkból fűznek minket – jó irányba haladunk? Haladunk egyáltalán? Nem lehetne másképp? Mi lenne, ha olyasmit találnánk ki, olyasmivel próbálnánk virális divatot teremteni, ami nem csak a meghökkentésről szól, hanem esetleg még pozitív hozadéka is van?

Nekünk itt, a Mobil OFF-nál lenne egy ajánlatunk. Sajtdobálás helyett próbálj valami mást! Mondjuk: mutasd meg – először – saját magadnak, hogy igenis kibírsz legalább egy napot anélkül az önként vállalt rabság nélkül, amit az agyondigitalizált világ rád kényszerített. Mert tedd a szívedre a kezed: te is függsz valamitől. Lehet, hogy percenként nézegeted az üzeneteidet vagy a leveleidet, lehet, hogy munka közben is fel-felpillantasz a Facebookra, lehet, hogy a szabadidő elképzelhetetlen számodra tévé, HBO, Netflix, vagy online játék nélkül. Ha belegondolsz, ez mind olyan dolog, ami pár évtizede még nem is létezett, mára pedig invázió-szerűen elfoglalta az életedet, életünket. A Mobil OFF mozgalom arra invitál, hogy a böjt időszaka alatt vállalj egy napot – igen, 24 teljes órát – a kedvenc „függőséged” (Facebook, mobil stb.) nélkül! Legyen egy nap, amelyik nem a hírekről és álhírekről, a mások által közzétett, számodra és szeretteid számára sokszor totálisan érdektelen posztokról, nem idegenek véleményéről és előző esti vacsorájáról, nem az örökös készenlétről, nem a mértéktelenül fogyasztott digitális tartalmakról szól, hanem egyesegyedül csak rólad és azokról, akik fontosak neked!

Kapcsolj ki, és szervezz egy ereszd-el-a-hajamat napot a családdal vagy a barátokkal! Tégy érte, hogy a buszon többen nézzenek rád, egymásra vagy ki az ablakon, és kevesebben görgessék az idővonalukat digitalizált magányban, végeláthatatlanul a képernyőt bámulva, fülessel a fülükben. Ha a városban jársz, nézz fel itt-ott, és meglátod, megszokott útvonaladon is meglepetésekben lesz részed! Egy eddig rejtőző stukkó, művészi homlokzat apró örömet csempészhet a napodba, és szülővárosod szépségeire is újra rácsodálkozhatsz. Kukkants be egy sikátorba, ami mellett eddig mindig elsiettél. Less be egy-egy, a friss tavaszban nyitva hagyott ablakon ahelyett, hogy a Facebookon közzétett ál-életeket követnéd. Szólj egy jó szót a boltban a pénztároshoz, és örülj a válasz-mosolyának, ne a szívecskéket szórd viszontlike-ok reményében. Hallgasd kicsit a kirobbanó kikelet hangjait rojtosra játszott kedvenc számod helyett.  Ebbe a napba zsúfolj bele mindent, amit csak tudsz! Tavasz van, gyönyörű, irány a legközelebbi park, hegy, erdő, völgy, patak, mert ahhoz, hogy rácsodálkozzunk a rügyek halványzöld burkára, nem szükséges se telefon, se Facebook. Örülj a mindennapok szépségeinek, amelyek amúgy észrevétlen bújnak meg a nagy rohanásban. Ha kedved és módod van, színesítsd a napot színházzal, koncerttel, miegyébbel – kinek-kinek ízlése és lehetősége szerint. Este pedig beszélgess kicsit szeretteiddel a megszokott filmezés-netezés helyett, de úgy, hogy valódi kérdéseket teszel fel, és tényleg figyelsz a válaszokra.

A leghosszabb út is egyetlen lépéssel kezdődik. Ha megteszed, a „méregtelenítés” teljesen kikapcsolhat, felszabadíthat, feltölthet, sőt az is lehet, hogy valóságfüggővé tesz. A kísérlet bármikor ismételhető, akár egy-egy hétvégén, akár minden nap, munka után, és könnyen azon kaphatod magad, hogy napjaid megnyúlnak, a percek jelentésessé, a szeretteiddel töltött idő pedig minőségibbé, értékesebbé válik. Ha már „haladó” vagy, akár otthon is hagyhatod a telefont és a netet egy hosszúhétvégére, amikor csakis egymásra figyeltek. De persze ha letelt a 24 óra, és büszkén megveregetted a vállad, azért térj vissza a XXI. századba, és oszd meg velünk a „mentes” nap krónikáját!

Offold magad velünk 24 órára, és meséld el nekünk és ismerőseidnek az így szerzett élményeidet!  Minél többen teszünk így, annál közelebb kerülünk egy szebb, kicsit valódibb világhoz, ahol a netet mindenki arra használja, amire való – élmények megosztására és információszerzésre, nem pedig pótszernek, amihez muszáj pótcselekvésként vissza-vissza térni, csukott szemekkel, csukott fülekkel, miközben észre sem vesszük: körülöttünk tombol a tavasz…