Programajánló

KÖLTS velünk egy feledhetetlen napot!:)

A vers örök! Hiába kongatták felette a vészharangot, temették már ezerszer, minősítették elavultnak, nem e korból valónak – él és virágzik töretlenül. Mert verset olvasni jó: megmerítkezni a költő gondolataiban, érzéseiben, néhány percig az ő szemével látni a világot. És verset mondani is jó: átszűrni a költeményt magunkon, hozzátenni valamit a saját lényegünkből, átadni, továbbadni másnak is. Végül verset írni is jó! Hiszen kimondhatod, leírhatod, világgá kiálthatod, amit máskor nem lehet, úgy, ahogyan senki más nem mondaná, írná, kiáltaná.

Ma van a költészet napja. József Attila születése napját tiszteljük meg ezzel az ünneppel. Mi lenne, ha ma tényleg kikapcsolnád a telefonod, és benéznél a Fészek Művészklubba, ahol nem mindennapi élményben lehet részed: meglesheted, hogyan kísérli meg Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész felállítani a versmondás világrekordját.  Szemezgess a nap bőséges programkínálatából (a lenti lista segít benne), végül sétálj be egy könyvesboltba, és emelj le a polcról egy verseskötetet – szegődjön kísérődül az év többi napjára!

(szerző: Kovács-Cohner Róbert)

 KÖLTÉSZET NAPI PROGRAMOK

Versmaraton – Személyesen a vers (közel 100 költő részvételével)

Egy kötet, száz költő, háromszáz vers – Az év versei 2019 antológia szerzői tizenkét órán át, délelőtt 10 órától este 10 óráig a Petőfi Irodalmi Múzeum színpadán és a Kossuth Rádióban bemutatják a kortárs költészet legszebb alkotásait. Beszélgetnek, verseket olvasnak, verseket ajánlanak, és értelmezik mindennapi élményeinket!

Az irodalom visszavág – Női írók, férfi írók

Az est házigazdája, Nényei Pál író és pedagógus meghívott vendégeivel nemcsak irodalomról, hanem oktatásról is beszélget: áprilisban a női irodalom kérdését járja körül Ugron Zsolna írónővel a Várkert Bazárban. Kisebb művészek-e a nők, mint a férfiak? Van-e esélyegyenlőség az irodalomban? Megdöbbentőbb, ha egy nő ír, mintha egy férfi? Tényleg számít egy író neme? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ.

Rossz versek – Költészet napi Földalatti Slam a Három Hollóban

Az elmúlt időszak egyik legfontosabb filmjével és a filmzenét készítő VAN zenekarral együtt vár minden érdeklődőt a Földalatti Slam április 11-én. Az este 18 órakor a Rossz versek című film vetítésével kezdődik, utána Kovács Gellért filmszerész beszélget Reisz Gáborral, a film rendezőjével, majd következik a Rossz versek slam poetry verseny, és végül a VAN zenekar koncertje.

Hadik Irodalmi Szalon Különkiadás

A magyar költészet napja alkalmából pár órára valódi irodalmi kávéházzá alakul az Allee átriuma. Juhász Anna, a Hadik Irodalmi Szalon alapítója és háziasszonya kötődésről és irodalmi kapcsolódásokról beszélget 4 órától Árpa Attilával, Tasnádi Bencével, Trokán Annával, Spiró Györggyel, Szabó T. Annával és Lábas Vikivel. Az elhangzó versekből pedig az is kiderül, hogy milyen fontos szerepet játszott és játszik Újbuda az irodalomban. 6 órától három díjnyertes slammer (Bánóczi Bea, Mundig Márton, Szén Benjámin) ragad mikrofont, hogy megmutassa az irodalom új arcát.

Költészet napja / G. István László / Várady Szabolcs

A költészet napján az Időmérték sorozat két új darabját mutatja be a Magvető. G. István Lászlót Mesterházi Mónika kérdezi Földabrosz című kötetéről 5 órától a Magvető Caféban, majd Kőrizs Imre beszélget Várady Szabolccsal De mennyire című kötetéről.

TISZTA SZÍVVEL – közös éneklés a Költészet napján

Az Örkény István Színház és Erzsébetváros Önkormányzatának szervezésében csütörtökön 14.30-kor a Madách téren a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium és a Madách Imre Gimnázium ezer diákja énekli el közösen József Attila Tiszta szívvel c. versének a Kex zenekar által megzenésített verzióját. Zenekari kíséret: Mácsai Pál (gitár), Vattamány Zsolt (gitár), Urbán Marcell (dob), Fánczi Gábor (basszusgitár), Wagner-Puskás Péter (billentyűk).

Hommage

A múlt év nyarán elhunyt költő korunk egyik legnagyobb művésze volt, irodalmi teljesítménye a legnagyobbak, Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, József Attila, Weöres Sándor között jelöli ki helyét. Ezen az estén kiváló színészek, muzsikusok, erdélyi kötődésű művészek idézik fel alakját, verseit a Müpában – lendülettel, vidáman és játékosan, ahogy a magát a világ legszerencsésebb emberének tartó költőhöz illik.

(forrás: funzine)