JÁTÉKMagazin

Ha már várunk, közben játsszunk!

A vakáció élménydús időszakát néha kényszerpihenők szakítják meg. Monoton utazások, unalmas várakozások, hűvösebb napok. Verseghi-Nagy Edit tanítónő, gyerekzsúr-tanácsadó ötleteket ad nekünk az ilyenkor kapóra jövő, pofonegyszerű, ám szórakoztató játékok birodalmából.

Rengeteg a lehetőség, hogy jól érezzük magunkat kütyük nélkül is. Egy kis találékonysággal hamar  belefeledkezhetünk a játékba akár egy szállodai szobában vagy egy váróteremben is. Csak aztán nehogy lekéssük a csatlakozást! Mutassunk példát, mi felnőttek se vegyük elő a mobiltelefonunkat! Legyen ez az idő közös, minőségi idő. Nem vár ránk munka, kapcsoljunk ki mi is! Töltődjünk fel a gyermekeinkből, és töltsük fel őket közös élményekkel!

AZ IDŐ NEM VÁLTOZIK, VÁLTOZTASSUNK MI!
Igazán bosszantó lehet, ha nyaralás közben elromlik az idő, vagy a dolgok nem a várakozásaink szerint alakulnak. Próbáljunk meg a hozzáállásunkon változtatni, és engedjük el a betervezett programokat. Jó böngészést a zsurjatekok.hu oldalon!

TÚLÉLŐCSOMAG
Verseghi-Nagy Edit öt gyermek édesanyjaként a varázspakkja nélkül egy lépést sem tesz: papír, színes ceruza,
olló, színező, gyöngy és damil, magyar- és franciakártya, memóriajáték, Dobble kártya és Grabolo játék mindig lapul a táskája mélyén.

A hottentották királya
A hottentották királya éhes, de nem szereti például az R betűt. A játékosoknak mondani kell egy-egy ételt, amelyekben nincsen R. Az győz, aki több ételt adott a királynak. A következő körben más betűvel és más tevékenységgel játsszuk, mert már nem éhes.

Ha kirándulni megyek
A játékvezető mondja: ha kirándulni megyek, viszek a táskámban egy kulacsot. A következő hozzátesz valamit, mondjuk egy almát, és így tovább, mindenki hozzátesz, de előtte elismétli az előző játékos szavát. Az nyer, akinek a legtöbb szót sikerül megjegyeznie.

Magánhangzóvadász
Egy adott témában, adott időn belül szavakat kell írni papírra, melyekben legalább egyszer előfordul a kijelölt
magánhangzó. Játszhatjuk úgy is, hogy az nyer, aki előbb összegyűjt húsz A betűs szót. Mássalhangzókra is
vadászhatunk!

Kispostás
A játékvezető kitalál egy mondatot, amit a mellette ülő fülébe súg. Mindenkinek tovább kell súgnia, amit hallott, egészen a sor végéig. Az utolsó játékos hangosan elmondja a kapott mondatot. Vajon köszönőviszonyban lesz-e legalább az eredeti történettel? A kispostás memóriafejlesztő és egyben mulatságos játék.

Még egy mozdulat
A játékvezető elvégez egy egyszerű mozdulatot, mondjuk a homlokára csap. A következő utánozza ezt, és hozzátesz egy újat is: a homlokára üt, majd például me gérinti az orrát. A következő elismétli és ő is hozzátesz valamit. Mindenkinek végig kell csinálni az összes mozdulatot, a látott sorrendben

Asztalcsapkodós
Körbeülünk egy asztalt, a karunkat mindkét oldalon felfektetjük rá úgy, hogy keresztezze a szomszéd karját, mindkét tenyerünk is az asztalon pihen. A játékvezető elindít a tenyere egyszeri lecsapásával egy láncot: az egymást követő tenyerek egymás után csapják az asztalt úgy, ahogyan sorban vannak, és nem úgy, ahogy a játékosok
ülnek. Ha valaki kettőt csap, megfordul a kör. Ha valaki ront, a hibázó keze kiesik a játékból.

 

Cikkünk a #kikapcs magazin 2019/3 számában jelent meg