Magazin

Művészettel és törődéssel a kütyük ellen

Farkasházi Réka háromgyermekes édesanyaként nem árul zsákbamacskát: mint mondja, az állandó kütyüzés miatti harc náluk is mindennapos, de ő állja a sarat!

A tizenöt éves Beni, a tízesztendős Rebus és a lassan egyéves pici Tamara anyukájaként Farkasházi Réka nagyon fontosnak érzi, hogy a telefon- és számítógép-használatot egészséges mederben tartsa a családban. Ez persze nem könnyű, hiszen a nagynak mintha a karja meghosszabbítása lenne a mobil, a középső most kapta meg élete első saját telefonját, és kellőképpen lelkesedik is érte, a kicsi pedig már most élénken figyel, ha csipogó-villogó ketyere van a közelben.

 

Babázás közben nincs mobil!

„Nem könnyű ezt megvalósítani egy olyan világban, ahol az okostelefon szinte mindig velünk van, és szükségszerű, hogy használjuk is – vélekedik Réka. – Miután Tamara megszületett, volt néhány elég sűrű napom, és azon kaptam magam, hogy még szoptatni is viszem magammal a telefonom. Nem tagadom, akkor megijedtem: mégis, mit csinálok? Hiszen az ilyen bensőséges pillanatoknak, amelyek erősítik közöttünk a kötődést, csak rólunk kellene szólni és nem a külvilágról. Le is tettem a mobilt. Folyamatosan vizsgálnom kell tehát ilyen szempontból önmagamat és a gyerekeimet is, hogy mi az egészséges és mi a sok, mert nagyon könnyű átesni a ló túloldalára.” Réka szerint egyáltalán nem mindegy, mi mindennel van megtöltve egy gyerek élete. Ha sportol, színjátszókörbe jár, vagy olyan tevékenységnek hódol szívesen, ami kiviszi őt a szabadba, ami által kinyílik számára a világ, akkor kisebb az esélye, hogy függővé váljon.

Fontosak a zavartalan pillanatok

„Beni fiam versenyszerűen vízilabdázik a Vasasban, ami az iskolával együtt olyan sok elfoglaltságot jelent, hogy alig marad ideje másra. Rebeka röplabdázik, szintén sokat van edzésen, a pici pedig még pici, és amennyire csak lehet, próbálom távol tartani a kijelzőktől. Nálunk vannak bevált háziszabályok is a mobilhasználatra. Például vacsora közben a telefonok szigorúan távol vannak, mert ez a beszélgetés, az egymás szemébe nézés, a zavartalan családi pillanatok ideje. Az is fontos irányelv, hogy lefekvés előtt már inkább olvassanak, és ne kijelzőket nézegessenek. A múltkor ebben az ügyben meglestem Rebust, és nagy örömömre be is tartja. Elmélyülten olvasgatott az ágyán, a telefon pedig ott pihent mellette a szekrényen.

Nekünk egyébként nagy szerencsénk van, hiszen én színésznő vagyok, a férjem pedig egy irodalmi kiadó vezetője, így a munkánk során sok-sok érdekes, értékes emberrel találkozunk, sokat utazunk, és mindez része a gyerekeink életének is. Rengeteg valós ingert kapnak, ami sok esetben távol tartja őket az online tértől, és boldogok is így. Nagyon sajnálom azokat a gyerekeket, akik ingerszegény környezetben nőnek fel, anya-apa váltott műszakban dolgozik, és esély sincs arra, hogy kinyíljon számukra a világ. Marad a telefon, mint egyetlen szórakoztatási és kapcsolattartási eszköz, ami szerintem nagyon veszélyes a felnövő generációra nézve.”

Ez így nem mehet tovább!

A színésznő drámapedagógusként és a Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar énekesnőjeként is nagyon sok gyerekkel találkozik országszerte. Mint mondja, már most észlelhető, hogy a túlzásba vitt online kommunikáció miatt a kicsik nehezebben fejezik ki magukat, pláne az érzelmeiket. „Ők már a hangulatjelek világában élnek, és sokan közülük jóval többet beszélgetnek az interneten, írásban, mint élőszóban. Számukra már az is zavarba ejtő, hogy mélyen belenézzenek egy másik ember szemébe. Bele sem merek gondolni, mi lesz a világgal, de főként az emberi kapcsolatokkal, ha ez így megy tovább. Így hát nekünk, szülőknek nagyon fontos felelősségünk, hogy ezt a folyamatot szeretettel, törődéssel, és azzal, hogy kinyissuk a gyerekeink szemét a való életre, visszafordítsuk.” Rékának ez a zenekarában is fontos küldetése. Már javában zajlanak október 15-én megjelenő lemezük, a Családi album munkálatai, amelyen egy kifejezetten kütyüellenes dal is helyet kapott. Sőt! Réka életében először ír mesekönyvet a lemez mellé, amelyben szintén nagy hangsúlyt fektet a valódi, közös élmények fontosságára a családban. A kötet az új lemezzel együtt kerül ősszel a könyvesboltok polcaira.

Cikkünk a #kikapcs magazin 2019/3 számában jelent meg