Magazin

Kis fürdőkódex – 7 tipp, amivel fokozhatjuk az élményt

A hideg hónapokban jólesik megmártózni egy fürdő kellemesen meleg vizében, átadni magunkat a masszírozó vízsugárnak vagy a szaunák izzasztó forróságának. Mit tegyünk, hogy ne csak mi, de mások is komfortosan érezzék magukat?

A fürdő egy olyan hely, ahol alkalmazkodnunk kell a többi vendéghez. Együtt izzadunk a szaunában, együtt ücsörgünk a meleg vízben, egymás nyomában úszunk az úszómedencében, az öltözőben együtt szárítjuk a hajunkat, néha túlságosan közel kerülünk egymáshoz, rá adásul elég hiányos öltözetben. Viszont ha néhány szabályt betartunk, nem érhet minket meglepetés!

1. Öltözői miliő

A mai fürdők öltözői gyakran koedukáltak. Persze fülke van, de mikor kilépünk onnan, akkor már közös a tér. Mi fér bele a közös öltözésbe, és mi nem? Megteheti-e egy férfi, hogy félmeztelenül szárítja a haját? Hogy ne a határon billegjünk etikus és kevésbé etikus viselkedés között, inkább fogjunk vissza a nudistaénünket.

2. Lábmosó-dilemma

A medencébe lépés előtt a lábmosó használata kötelező, ennek ellenére sokan elegáns szökelléssel átlépik azt. A lábmosó-kérdést tovább árnyalja a papucs problematikája, aminek egyszerű a megoldása: hordjunk papucsot a fürdőben! Egyrészt kevesebb szennyeződést viszünk így a medencékbe, másrészt a csúszásveszély is csökken. Arról se feledkezzünk meg, hogy a tusoló használata is ajánlott a csobbanás előtt.

3. Dagonyázás indul!

A fürdők legjobb pontja a vízsugarakkal masszírozó, buborékokkal kényeztető részleg. Általában udvarias pillantásokkal méregetjük, mikor szabadul fel egy hely, hogy gyorsan lecsaphassunk rá, nehogy más megelőzzön minket. A fürdőetikett része: vegyük észre, ha már más is szeretné használni a masszírozókat!

4. Szaunaszabályok

Van olyan szauna, ahol illik levenni a fürdőruhát, és van, ahol nem ildomos meztelenkedni. Ami biztos, hogy törölközőt vagy szaunalepedőt terítsünk magunk alá, ami az izzadságunkat felfogja. A papucsot hagyjuk kint, ahogy a hangos beszédet is, és a víz és az illóolaj locsolását hagyjuk a szaunamesterre.

5. Úszásnemek – és igenek

Alapvetés, hogy nem úszkálunk keresztben, nem ugrálunk a medence széléről, és próbálunk fenntartani egy rendet, amit annál nehezebb, minél többen úsznak. A legfontosabb: vegyünk fel úszósapkát, főleg, ha ezt kérik!

6. Mit bámul?

Az etikus fürdőző nem bámulja meg a többieket, legfeljebb a perifériás látását tréningezi. Finom játszma ez, de ami biztosan nem fér bele, az a füttyögés, leszólítgatás vagy még direktebb közeledés. És persze provokálni sem illik, tehát amit a korszellem takarni javasol, az legyen is takarva!

7. Babák a fürdőben

A termálfürdők nem mindig gyerekkompatibilisek, el kell fogadni, hogy a többség nyugalomra és ellazulásra vágyik. Ez nem jelenti azt, hogy tilos a gyerekeket fürdőbe vinni, de mérlegelni kell, hogy jól fogja-e érezni magát olyan helyen, ahol nincs csúszda, homokozó, és még a felnőtteknek is kihívás a harmonikus együttlét megvalósítása.

Fürdőzéshez, ellazuláshoz ajánljuk mozgalmunk elkötelezett támogatóját, a Palatinus Fürdőt valamint a Csillaghelgyi Árpád Forrásfürdőt, ahol egész évben várják a kikapcsolódni vágyókat!