MagazinProgramajánló

Kutasd a rejtélyt!

Egy hely, ahol a kiállítások és az igazi kastélyhangulat mellett gyerekfoglalkozások sora várja a kisebb látogatókat. A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum kreatív feltöltődést kínál az egész családnak.

Kódfejtésre fel!

Bori kutyus szomorú, mert elvesztette játékát. Segítünk neki megtalálni, miközben bejárjuk a múzeumot. Izgalmas felfedezőtúra, amit a nyolc-tíz évesek éppen olyan élvezettel járhatnak be, mint a szüleik. Az interaktív feladatok teljesítése közben valóságos labirintusélményben lesz része a gyerekeknek, hiszen miközben a kiállítótermekben a kutyus játéka után kutatnak, műtárgyakkal ismerkednek és fejtörőket oldanak meg. Itt senki nem akar lemaradni, és mindenkinek akad egy jó ötlete! (Előre bejelentkezés szükséges!)

Játék a történelemmel

Az ide érkező gyerekek közül biztos, hogy egyetlen korosztály sem fog unatkozni, hiszen ovistól a középiskolásig mindenki számára akad program. Aki szeretne, egyenesen átugorhat Nádasdyék korába, ahol feltérképezhetik a várkori hétköznapok világát. A Kincslárma programban egy műkincs nyomába eredhetnek, amihez egy felfedezőcsomag jár. A „Ha megrajzoltad, örökbe fogadtad” programon pedig szintén a történelemmel játszhatnak a gyerekek, és akár a macskakövet is örökbe fogadhatják a vár udvarán. Na és mi köze a huszároknak a zoknikhoz? Az óvodásoknak szóló program ebben is rendet vág.

 

Mi vagyunk a huszárok!

Hungarikum lett a magyar huszár, amelynek egyik kezdeményezője éppen a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum volt, ahol idén ismételten megnyílt Magyarország egyetlen látogatható és állandó huszárkiállítása – ráadásul megújult, kibővült formában, az eddiginél is izgalmasabb anyaggal. Így már nem kizárólag az 1688 és 1945 között szolgáló Nádasdy-huszárok emlékanyagát mutatja be a tárlat, hanem több más huszárezred relikviáival is gazdagodott. Itt kapott helyet például az a Sárvári Lajos által adományozott szablyagyűjtemény is, amely a XVII. és a XX. század közötti korok fegyvereit mutatja be.

Rejtvényrajongóknak

A felnőtteket is játékra hívja a múzeum, mégpedig sok rejtvénnyel és logikai játékkal, amihez a kalandvágyó jelentkezők rejtvénylapokat kapnak. Itt bárki kipróbálhatja magát a műtárgyak nyomozójaként, összefüggéseket keresve a különösen hangzó feladványok és a vicces kérdések között. Időkorlát nincs, de legalább egy órára lesz szükség a teljes megfejtéshez. (Előre bejelentkezés szükséges!)

További információ: nadasdymuzeum.hu