Magazin

Az új szupererő: az egymásra figyelés

Mennyi időt pazaroltál már el arra, hogy a megváltoztathatatlan múlton rágódtál vagy a jövőn ábrándoztál, miközben elrohant melletted a jelen? És közben azokra sem tudtál igazán figyelni, akik a legfontosabbak neked…

A tél mindig a számvetés, a befelé fordulás időszaka, de amikor éppen úgy érezzük, hogy az év lezárásával vagy éppen az új esztendő nyitásával elfárad a lelkünk, nem könnyű teljes erőbedobással jelen lenni a kapcsolatainkban. Pedig a legnagyobb ajándék, amit adhatunk, az egymásnak szentelt idő.

Hiperfókuszálás

Ingergazdag, túlnyüzsgő világunkban jól koncentrálni már valóságos szuperképességnek számít. Viszont gyorsan megtérül, hiszen ha gyorsabban kipipáljuk a „muszájteendőinket”, több időnk marad magunkra és a szeretteinkre. Tudtad például, hogy ha kizökkensz egy fontos munkafolyamatból, akár húsz percre is szükséged lehet ahhoz, hogy újra elmélyülten dolgozhass? Az okostelefonok és a közösségi oldalak univerzumában minden tele van csábító ingerekkel, így a figyelem megőrzése fontos kompetenciává vált. Minél nagyobb a kontrollunk, annál kreatívabbak, hatékonyabbak és főleg elégedettebbek lehetünk az emberi viszonyainkban is.

Figyeljünk egymásra!

Ha a figyelmünk a párkapcsolatunkban robotpilóta-módban működik, akkor már az apróbb külső ingerek is kizökkenthetnek. Sokat veszíthet az értékéből az együtt töltött idő, például egy kellemes vacsora a párunkkal, ha a gondolataink már a másnapi teendőkön járnak.

TIPPÜNK: A mobiltelefonod mögé bújva ne zárkózz be egy külön világba, amiből kívül reked a párod, hanem figyelj arra, hogy legyen egy közös világotok, amelyben mindketten élményeket élhettek át. Ha folyamatosan programokkal, családi eseményekkel gazdagítjátok a kapcsolatot, nem kell attól tartanotok, hogy nincs mit mesélnetek egymásnak egy romantikus vacsoránál.

Végállomás: flow

Kutatások szerint a nap 47%-ban, tehát majdnem a felében általában hagyjuk a gondolatainkat csapongani, vagyis korántsem vagyunk fókuszáltak. Csípjük el a pillanatot, amikor elkalandozunk, és irányítsuk vissza a figyelmünket a közös élményre.

TIPPÜNK: Tűzd ki célul, hogy megéled a teljes jelenlétet, amivel könnyebben elérheted azt a flow-állapotot, amikor már képes leszel annyira elmélyedni egy jó beszélgetésben vagy egy kulináris élményben, hogy megszűnik az időérzékelésed, és eggyé válsz a pillanattal.

Cikkünk a #kikapcs magazin III. évfolyam téli számában jelent meg