Magazin

8+1 kütyümentes tipp a karantén idejére

Világjárvány idején a kényszerű otthontartózkodással időnk szabadul fel. Számos olyan szolgáltatás van, amely tartalmas kikapcsolódást nyújt, de nem tudjuk igénybe venni, pl. színház, mozi, múzeum, stb. Egyúttal kevesebb időt töltünk vásárlással, valamint a gyermekek különfoglalkozásainak többségét is törölték.

Ilyenkor nagyon nagy a kockázat, hogy beszippantsanak a kütyük – ebben a helyzetben kell megtalálni azokat a tevékenységeket, amelyek örömmel töltenek el és képesek elszakítani a képernyőtől. Elsőként természetesen a régóta halogatott feladatokhoz nyúlunk, de mit tegyünk később, hogy ezt az időt hasznosan töltsük el és az épülésünket szolgálja?

Kössünk digitális családi megállapodást!

Azért, hogy egy 14 napos karantén ne a kütyüzésről és/vagy a kütyüzésről való vitatkozásról szóljon, elkőként fektessük le a szabályokat: kössünk digitális családi megállapodást!

Sportolj!

Sosem tudtál időt szánni a sportolásra? A felszabadult időt fordítsd mozgásra! Jótékony hatással van az egészségre és a felmerülő szorongásra is. Akár beltéri tevékenységet, akár szabadtéri mozgást választasz, biztosan jó döntést hozol. Ezúttal az egyéni mozgásformák előnyt élveznek. Mozgás lehet a túra, a kerékpározás is: hétvégén mozduljunk ki mindenképp – a bezártság rossz hatással van mindenkire.

Kertészkedj!

Itt a tavasz, éppen rügyeznek a fák – elérkezett a vetés ideje. A kertészkedés egy friss levegőn végzett rekreációs tevékenység. A fizikai munka átmozgatja a testedet, a gondozott növények pedig gyönyörködtetik a szemet és lelket, a betakarított biotermés pedig javadra válik. Nagyobb terület megművelése esetén a gazdasági haszon is jelentős, ez felértékelődik bizonytalan pénzügyi helyzetben. Ne add fel akkor sem, ha nincs kerted: többféle növény nevelhető balkonládában is!

Társasjátékra fel!

Esténként vagy hűvös, esős időben vegyük elő a társasjátékokat vagy a kártyát. A játék nem csak gyerekeknek való: minden életkorban frissen tartja az elmét és vidám kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak. Egy önfeledt játékba akár órákra is belefeledkezhetünk. Fontos kitétel: két dobás közötti idő nem számít holtidőnek!

Családi filmnézés

A hétköznapokban kevesebb alkalom adódik a közös családi filmnézésre, a mozik többsége pedig bezárt. Válasszunk egy hangulatunkhoz (és gyerekek életkorához) illő filmet, melyet együtt nézzünk meg. Ha ősrégi filmet nézünk, akkor nem kerül külön pénzbe az előfizetés sem.

Kézműveskedés

A gyerekek többsége szeret alkotni: biztosítsunk számukra lehetőséget. A Bubbles Club KreaTiko youtube-csatornáján rengeteg ötletből választhatsz. Lehet, hogy több takarítással jár ez a tevékenység, de az alkotó munka rendkívül sok készséget fejleszt.

Hódolj a hobbidnak!

Szokott-e időd lenni a hobbidra? A napok átstrukturálódásával biztosan lesz olyan idősáv, amikor kedvelt tevékenységedet végezheted: lehet ez alkotó tevékenység, kézimunka, főzés, barkácsolás, sport, olvasás… legyen ez olyan tevékenység, amely flow-ba repít.

Tanulj valami újat!

A tanulásra egy iskolás gyerek sosem fog örömteli tevékenységként tekinteni – de egy felnőtt kihasználhatja a lehetőséget olyan új készségek elsajátítására, amelyre a hétköznapokban nem jut idő. Legyen ez akár a munkához kapcsolódó új feladat, tudás, de lehet, hogy most jött el az ideje a régóta halogatott nyelvtanulásnak. Érdemes olyan új tudást szerezni, amit a későbbiekben pénzre tudsz váltani – ez a motivációt jelentősen növeli.

Beszélgessünk!

A kimutatások szerint egy átlagos házaspár naponta átlag 7 percet beszélget – de most nem rohanunk sehova, itt a lehetőség egymásra figyelni, újra hosszasan beszélgetni az életről, a tervekről, az érzésekről és nagy világmegváltó gondolatokról. Egy jó beszélgetés közelebb hozza egymáshoz az embereket, elmélyíti a kapcsolatot. Bár az összezártság sokszor kihozza a lappangó feszültségeket, ezúttal van időnk a probléma megoldására is.

 

A hétköznapokban nagyon sokszor panaszkodunk az időhiányra – egy önkéntes vagy elrendelt karantén esetén a felszabaduló időt kütyümentesen tegyük tartalmassá. Az egyéni tevékenységek az egyéni jóllétet szolgálják, a közös élmények pedig még jobban összekovácsolnak.