Magazin

Kell-e digitális házirend az otthoni tanuláshoz?

A #kikapcs – Mobil OFF, Élmény ON mozgalom az elmúlt hónapokba járta az országot, hogy az iskolai digitális házirend kialakításában segítse a tanintézményeket. A személyes találkozók őszig pihennek, de addig is látható, hogy a digitális oktatás keretében még inkább előtérbe kerül az egymás tiszteletén alapuló online jelenlét.

Először is jöjjenek az iskolai workshopok kitalálójának, Dr. Baracsi Katalin internetjogásznak a tanácsai az online oktatás otthoni házirendjének kialakításához:

1. Kössünk digitális családi megállapodást!

Most új programokkal, alkalmazásokkal ismerkedik mindenki, fontos, hogy figyeljünk: a biztonságunkat szolgáló beállítások elengedhetetlenek. Mellettük azonban ott vannak az eddig használt appok (Instagram, Tiktok), a számítógépes játékok, a Youtube videók. A családok együtt töltött idejét arra is használhatjuk, hogy ki-ki elkészíti saját családi digitális megállapodását, amelyek a mindennapi digitális tudatossághoz is sokat adnak hozzá.

A digitális családi megállapodás INNEN tölthető le.

2. Figyelj a kommunikációs jelekre!

A szóbeli kommunikáció mellett egyre nagyobb teret hódítanak a csevegő programok. Ami buktató lehet, hogy az itt leírt szavaink nem minden esetben tükrözik a valódi szándékunkat. Lehet, hogy nem fogalmazunk egyértelműen vagy épp olyat írunk le, amitől a másik fél dühös, szomorú vagy csalódott lesz. Ha szülőként tudomásunkra jut, hogy az osztálycsoportokban nem megfelelőek a kommunikációs jelek (emojik, gifek, netes szleng, csúnya beszéd) jelezzük, ha valami nem elfogadható számunkra. Pedagógusként biztosítsuk diákjainkat arról, hogyha valaki ilyen jelzéssel él felénk, azt megvizsgáljuk, és nem hagyjuk, hogy elszabaduljanak az indulatok a csoportban.

3. Vigyázz az adatokra!

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állásfoglalása nyomán tudjuk, hogy az egyes tantárgyakhoz kapcsolódóan fényképes-és/vagy videós feladatteljesítést is lehet kérni megfelelő feltételekkel. Ez a tudatosság nemcsak tanár – diák –szülők hármasban bír nagy jelentőséggel, hanem a diákok egymás közti viszonyában is. Hiszen egy engedély nélkül közzétett felvétel megsérti a másik ember személyiségi jogait és akár elindítója lehetek egy internetes bántalmazásnak is (cyberbullying).

További #kikapcs tippek az otthoni digitális házirendhez (a gyerekeknek):

 • Az online órákon való részvétel kötelező; ha nem tudsz részt venni, értesítsd előre a tanárodat! Folyamatosan kövesd nyomon az órák kiírásait, hogy mindig naprakész legyél és figyelmetlenségből le ne csússz egy tanóráról!
 • Tiszteld meg a tanárodat és az osztálytársaidat azzal, hogy nem pizsamában ülsz a gép elé, viselkedj úgy, mintha az iskolában lennél!
 • Az órákra pontosan kapcsolódj be az előre kikészített tanszerekkel!
 • Tartsd magad ahhoz a megállapodáshoz, ha az órát csak a tanár indíthatja el. A csatlakozás után ne feledkezz meg a mikrofonod kikapcsolásáról addig, amíg meg nem szólítanak.
 • A legtöbb iskola otthoni „házirendje” szerint az órákról csak a pedagógus készíthet felvételt! Ha valamiért szükségét éreznéd a felvételnek, egyeztess a tanároddal!
 • A tanórák alatt próbálj meg önállóan dolgozni, hogy a szüleid a munkájukkal és más teendőiddel foglalkozhassanak. Ügyes vagy, segítség nélkül is meg tudod csinálni, ha figyelsz!
 • Ha valamilyen ok miatt megszakad az online kapcsolat, tegyél meg mindent a gyors visszakapcsolódás érdekében.
 • A csoportokban keletkezett dokumentumokat, tananyagokat, bejegyzéseket kezeld bizalmasan! Megosztásukhoz a tulajdonos engedélye szükséges.
 • Megnyilvánulásaid szóban és írásban is megmaradnak, törekedj a kulturált viselkedésre!
 • A házi feladataidat kellő lelkiismeretességgel és alapossággal, határidőre végezd el és a megfelelő helyre töltsd vissza, illetve küldd be. A képek csatolása előtt ellenőrizd le a megfelelő olvashatóságot, láthatóságot.
 • Az oktatási felületen lévő chatfalakra igyekezz csak hasznos információkat kiírni, vagyis törekedj az átláthatóságra – így könnyebben visszakereshetőek a fontos infók. Biztasd erre az osztálytársaidat is!