Magazin

Könyvajánló: Dr. Mary Aiken: Cybercsapda – Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést?

Tudjuk mindannyian, hogy akarva-akaratlanul rengeteg veszély leselkedik ránk és legfőképpen gyermekeinkre az online térben. Közösségi média, cyberbullying, pornográfia – csak néhány olyan tartalom, amelyek komoly fenyegetést jelenthetnek, mivel a legtöbb hajlam és emberi gyengeség az online térben lényegesen felerősödik. Az internetet felnőtteknek tervezték, azonban egyre több a gyermek felhasználó, akiknek a kialakulatlan személyiségére nincs tekintettel a cyberkörnyezet. Hogyan legyünk digitálisan tudatosak és hogyan adjuk tovább ezt gyermekeinknek, ehhez kíván hasznos adalékot nyújtani a Harmat Kiadó gondozásában, magyar nyelven megjelentetett Dr. Mary Aiken cyberpszichológus könyve. 

 

Dr. Mary Aiken — Photo: Monty Brinton/CBS

A Cybercsapda – Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést? című könyvban Mary Aiken törvényszéki cyberpszichológusként a munkája során gyűjtött tapasztalatokat összegzi olvasmányos, közérthető formában. A könyv kilenc fejezetre osztva tárgyalja azokat a témaköröket, amelyek mentén csoportosíthatók az internet emberre gyakorolt hatásai, valamint területenként bemutatja a lehetséges veszélyeket – a törvényszéki cyberpszichológus szemszögéből nézve sokszor a legsúlyosabb lehetséges kimeneteket tárgyalva.

A könyvben a szerző témáról témára igyekszik körüljárni a felelősség kérdését. A problémák ismertetésén túl viszonylag kevesebb megoldási lehetőséget tár fel, bár azok gyakorlatilag egy tőről fakadnak: megvédeni magunkat és gyermekeinket, környezetünket az online tér káros hatásaitól. A fejezetekben vizsgálati fókusz alá kerülnek olyan kiemelt témakörök, mint az internet hatása a különböző parafíliák, azaz szexuális devianciák elterjedésére és elfogadottá válására. Az internetfüggőség kialakulását veti górcső alá. Korcsoportonként foglalkozik a cyberbébikkel, vagyis azokkal a csecsemőkkel, akik képernyők között nőnek fel, mivel a szüleinek és családtagjainak figyelmét elvonja az online tér. A szerző szerint a tinédzsereknek a fentieken túl további kihívásokkal kell szembenézniük: a „cyberén”-nel való megszállottság, a közösség visszajelzése a megjelenésükre vonatkozóan. Új normákat alakítottak ki a fiatalabbak körében végzett plasztikai beavatkozások, a testképpel és a táplálkozással kapcsolatos zavarok, nárcisztikus viselkedés, a korai szexualizáció és a szextelés területén. Az online térben való ismerkedés szintén újfajta kockázatokkal jár: a valós ismeretségtől kezdve az álprofilok mögé bújt felhasználókig, a virtuális kapcsolatoktól az elszigeteltségig terjedően a skála rendkívül széles. Az orvosok is jól ismerik azt a jelenséget, amikor a páciens kész Google-diagnózissal keresi fel őket. A neten elérhető orvosi információk sokszor nem segítik, hanem fokozzák az egészségszorongást. A cyberchondria az új kifejezés erre a viselkedésformára.

Az internetet sem kerüli el a bűnözés: a mély web, a deep web az internetnek az a része, ami nincs indexelve, vagyis az általános keresőmotorok nem érik el. Az interneten fellelhető tartalmak 96-99 %-a ide tartozik – kiváló terepe a cyberbűnözésnek. Az utolsó fejezet ennek veszélyeit ismerteti.

Az internet egyfajta vadnyugatként működik még most. Rajtunk múlik, hogy egy mindenki számára biztonságos környezetet teremtsünk meg, kialakítsuk a szükséges normákat, jogszabályokat.