Szakértő

A kütyüfüggőség veszélyei

Faragó Melinda, pszichológus

Napjainkra a gyerekeket-felnőtteket egyaránt beszippantotta a virtuális világ, ám törekednünk kell arra, hogy ne maradjunk ki a valódi élmények ből, az igazi emberi kapcsolatokból – az online függőség ugyanis sok kárt tehet
a személyiségünkben. Szakértőnk, Faragó Melinda, pszichológus elárulja, miért!

Folyton kütyük vesznek minket körül: a segítségükkel dolgozunk, tanulunk, szórakozunk, kapcsolódunk, mégis káros, ha az egész életünket a virtuális létben éljük. Ahhoz, hogy a személyiségünk egészséges legyen, valódi élmények, társas kapcsolatok kellenek.

Épp ezért, időnként mondjuk ki határozottan: mobil off , élmény on – most a való életé a főszerep!

Az online élet önbizalomcsapdája

„Az online lét előnye, hogy ott azok lehetünk, akik akarunk – vélekedik Faragó Melinda, pszichológus.
– A játékokban az avatárjaink erősek, szépek, a netes társkeresőn flörtölve nem látszik a táskás szemünk,
és gyűrött melegítőben is cseveghetünk a legjobb barátnőnkkel. Hosszú távon azonban nem kifizetődő,
mert minél kevesebbet járunk társaságba, annál kevésbé lesz rá igényünk. Begubózunk és elmagányosodunk.
Egy szmájli ugyanis nem pótolhat egy kedves tekintetet, sem egy érintést. Ráadásul minél jobban behúzódunk a virtuális világ biztonságába, annál kevesebb személyes, pozitív visszajelzést kapunk, így az önbizalmunk megcsappan.

Épp ezért nagyon fontos, hogy mozduljunk ki a szeretteinkkel, és legyen igényünk az igazi élményekre.”

Éljünk, érezzünk, tapasztaljunk!

Az állandóan csipogó telefonokat nem könnyű kiiktatni, hiszen ma már mindent ezeken intézünk. Fontos, hogy tudatosan iktassunk be hetente egy-egy napot, amikor lenémítva zsebre vágjuk, vagy otthon hagyjuk, és olyan programokat választunk, ahová nem kell mobil, és belefeledkezhetünk a kikapcsolódásba. Ha van bennünk némi okostelefon-függőség, célszerű mozit, színházat, vagy fürdőt választani – olyan helyet, ahol nem kütyüzhetünk

“Eleinte különös hiányérzetünk lehet, hogy nincs nálunk kommunikációs eszköz, ám ez a figyelmünk másra összpontosításával csökken. Visszaadja azt az érzést, amire talán már csak gyerekkorunkból emlékszünk: hogy most senki nem ér el, tehát szabadok vagyunk, és azt tesszük, amihez kedvünk van.”

– mondja a pszichológus.

Tudjuk, mivel játszik a gyerekünk?

A virtuális világban való túlzott jelenlét nem csak ránk, a gyerekeinkre nézve is veszélyes lehet.

“Fontos, hogy figyeljünk arra, mit csinál az interneten a csemeténk, mivel játszik, kikkel barátkozik, így védjük őt az online bűnözőktől és attól, hogy a neten rossz társaságba keveredjen, vagy az agresszív játékok miatt torzuljon a személyisége. Manapság a túlzásba vitt kütyüzés miatt sok az elhízott gyerek. Ennek legjobb ellenszere a rendszeres sport és a csapatjáték, amit jó már ovis korban bevezetni, hogy életformává váljon. Minél jobban lekötjük a gyereket azzal, amiben örömet lel, annál kevésbé valószínű, hogy kütyüfüggő, beszűkült felnőtt válik majd belőle. Segít az is, ha jó példát mutatunk: ha kirándulunk, ha tudatosan keressük az élményeket, ha sok időt tölt együtt a család”

– vélekedik a szakember.