Relax

Legyen a várakozásból énidő!

Gyakori, hogy szülőként edzésen, különórán, szakkörön várunk a gyerekünkre, mialatt őrjítően unatkozunk és legyünk őszinték: az az egy-két óra a mi életünkben valóban elveszett idő. Ne hagyjuk, hogy ez így maradjon: változtassuk a holtidőt igazi énidővé!

Másfél-két óra – pláne, ha nem is lakunk a közelben –, amíg a még nem önjáró csemeténknek elfoglaltsága van, kevés. Ahhoz viszont sok, hogy unalmas üldögéléssel vagy keserves várakozással teljen hetente akár több alkalommal is. Szülőként önmagunkra, a saját igényeinkre kevés időnk, lehetőségünk jut, ezért itt az ideje, hogy meglássuk a helyzet előnyét, és körüljárjuk, mi mindent is kezdhetünk magunkkal a helyett, hogy a várakozás miatt bosszakodunk.

 

Sportra fel!

Jellemző, hogy elodázzuk a rendszeres testmozgást, mondván, hogy erre nincs időnk, de miért is ne húzhatnánk edzőcipőt, míg a gyerekünk sportol vagy különórát vesz? Keressünk a környéken egy konditermet, egy jógastúdiót, vagy ha jobban kedveljük a szabadban történő mozgást, fussunk vagy sétáljunk egyet. Ha hetente háromszor várunk a gyermekünkre valahol, és ez idő alatt mozgunk, elmondhatjuk magunkról, hogy átálltunk egy sportos életre!

Irány az álmok után!

Mindenkinek van olyan álma, célja, amely a gyereknevelés miatt évek óta háttérbe szorul. Ez lehet egy új végzettség megszerzése, egy idegen nyelv elsajátítása, de akár az is, hogy megtanuljunk táncolni. A várakozás ideje, az a másfél-két óra arra is elég lehet, ha kis lépésekben is, de elinduljunk az álmaink után. Keressünk a közelben egy nyelviskolát, egy rajztanfolyamot, egy táncstúdiót, vagy ha erre nincs lehetőségünk, tanuljunk a felszabadult időnk alatt autodidakta módon, az interneten! Ha valóban minden várakozási időnket a célunkra fordítjuk, egész biztos, hogy el fogjuk érni.

Barátnőzzünk!

Miután édesanyák leszünk, jellemző, hogy az állandó taposómalomban a barátainkat, barátnőinket, ha akaratlanul is, de elhanyagoljuk. Ha tudatosan tervezünk találkozókat azokra az időpontokra, amikor a gyerekeinket várnánk egy levegőtlen edzőterem öltözőjében vagy az autónkban, könnyen részünk lehet sok – sok kellemes, lélektöltő beszélgetésben azokkal a barátokkal, akikkel régen találkoztunk. Itt az ideje, hogy ismét felvegyük velük a kapcsolatot, és kiélvezzük a felszabadult idő minden pillanatát.

Randizzunk!

Sok kisgyermekes pár problémája, hogy szinte egyáltalán nincs lehetőségük arra, hogy kettesben legyenek és visszahozzák a kapcsolatukba a kezdeti romantikát. Mindez az ellaposodáshoz és akár a kapcsolat végéhez is vezethet, így az együtt töltött idő fontosságát nem szabad alábecsülni! Míg a gyerek balettozik vagy focizik, a felszabadult pár órában elmehetünk együtt sétálni, kávézni, ilyenkor lehetőség nyílik a világot kizárva kicsit csak egymásra figyelni. Ha összefogunk más szülőkkel, hogy egyik héten mi, a másik héten ők viszik el edzés után a kicsiket, akkor megnyújthatjuk ezt az időt, és akár egy közös mozizás is beleférhet!

Relaxáljunk!

A legtöbb szülő éveken át krónikus kialvatlansággal küzd. Ha úgy érezzük, nagyon fáradtak vagyunk, egyszerűen zárjuk magunkra a kocsi ajtaját, döntsük hátra az ülést, és relaxáljunk vagy szunyókáljunk, míg a gyerekünknek elfoglaltsága van. Nem kínos, ha ezt bárki is észreveszi! Gondoljunk csak bele, egész biztos, hogy más szülő is fáradt!