MagazinRelaxSzakértő

Itt fáj, ott szúr

Itt fáj, ott szúr

Hazánkban a felnőtteknél manapság egyre fiatalabb korban jelentkeznek ízületi fájdalmak, melynek nemcsak a stressz és a mozgásszegény életmód lehetnek az okai, hanem a számítógép előtt töltött „görnyedt” órák, de akár a telefonunk állandó nyomkodása is.

Tévhit, hogy a mozgással összefüggő betegségek csak az időseket érintik. Ma már gyakori, hogy fiatal felnőttek
is szenvednek porckopástól, állandó hátfájástól, ízületi bántalmaktól vagy reumától.

Dr. Ürögi Andrea reumatológus, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. főorvosa elárulta, nagyon fontos, ha ilyen
problémánk van, ne hagyjuk elburjánzani – helyette vegyünk igénybe hatékony gyógyászati kezeléseket!

Háromhetes varázskúra

„Manapság az ülőmunka, a test egyirányú terhelése, a mozgásszegény életmód és a stressz oda vezet, hogy egyre fiatalabb korban kialakulnak a mozgásszervi betegségek – mondja Ürögi Andrea.

– Ha már napi szinten fáj a hátunk, nyakunk, lépésenként beszúr a térdünk, naponta többször is fájlaljuk a kezünket, nem érdemes tovább várni, mert ez az állapot már a komolyabb megbetegedés előszobája.” A doktornő szerint ilyenkor fontos, hogy mozgásszervi problémákban jártas szakorvoshoz forduljunk, aki előírja számunkra
a megfelelő terápiát. Ez többek között az a kezelés is lehet, amit a Palatinus fürdőben is végeznek:
például évente 2 x 15 alkalommal igénybe vehető gyógyfürdőkúra, melynek hatására jelentősen javulhatnak a mozgásszervi problémák, csökkennek a tünetek.

„A másik típusú kezelésünk a komplex gyógyfürdőellátás, mely három budapesti gyógyfürdőben, a Lukács, a Széchenyi és a Gellért fürdőben vehető igénybe szakorvosi beutalóval. Kihasználjuk benne a gyógyvíz, az iszap, a gyógytorna, a masszázs és a fizikoterápia minden előnyét. A kúra ideje alatt naponta jön a páciens, és itt alaposan
elfárasztjuk, de megéri, mert a módszer rendkívül hatékony. Sokaknál alkalmaztuk sikerrel baleset utáni lábadozáskor, vagy műtét utáni rehabilitáció során is. A leglátványosabb sikerünk az, amikor valaki fájdalmak közepette, botra támaszkodva jön, és pár héttel később önállóan, mosolyogva sétál ki.”

A gyógyvíz igazi kincs

Ürögi Andrea hozzáteszi: a budapesti gyógyfürdők gyógyvize nem csak a mozgásszervi betegségeken segíthet, számos más jótékony hatással is bír a szervezetünkre nézve. „Rendkívül jót tesz a bőrnek, hatékony kiegészítő terápiát jelenthet nőgyógyászati betegségek esetén, és pozitív eredményekről számolnak be keringési problémák
kapcsán is. A gyógyvíz ivókúraként alkalmazva pedig jó hatással bír a gyomor és bélrendszeri betegségekre, emellett jelentősen javítja az emésztésünket” – árulja el a reumatológus.

Vegyünk mély gyógylélegzetet!

Szakértőnk elárulta, az alkalikus, porlasztott, sós egyveleg belélegezve jó hatással van a felsőés alsólégúti betegségekre, de az asztmára is. Az inhalatórium Budapesten a Gellért fürdőben érhető el kicsiknek és nagyoknak
egyaránt. A módszer különösen hatékony gyerekeknél, állandóan visszatérő köhécselés, felsőlégúti gyulladás kapcsán. Ráadásul a kezelés csöppet sem kellemetlen, nincs mellékhatása, így bátran kipróbálhatjuk!