MagazinSzabadidő

ÍME, A 10 NAPOS MOBILBÖJT-KALENDÁRIUM!

Ahhoz, hogy lelkileg és mentálisan pihentebbek legyünk, nap mint nap jó ötlet egy-egy rövid időre eltávolítani a környezetünkből az okoseszközöket – ami persze nem is olyan könnyű. Íme, tíznapos mobildetox-kalendáriumunk, melynek pontjai akár egy-egy hajtós munkanapon is beiktathatók.

  1. NYUGODT ÉBREDÉS * Ébredjünk mobilmentesen! Gyakori, hogy miután reggel kinyílik a szemünk, hamarabb nyúlunk a laptophoz vagy a telefonhoz, mint a kávéfőzőhöz. Engedjük meg magunknak a lassú ébredezést. Kávézzunk és reggelizzünk úgy, hogy ne támadjanak ránk elemi erővel a külvilág zavaró történései!
  2. PIHENTETŐ SÉTA * Iktassunk be a napunkba egy hosszabb sétát, és mialatt kikapcsolódunk, némítsuk le a telefonunkat, és kapcsoljuk ki a mobiladatátvitelt. Hamar megtapasztalhatjuk, milyen felszabadító érzés – ahogy annakidején,mondjuk a kilencvenesévekben – olykor elérhetetlennek lenni. Ne legyen lelkifurdalásunk! Egy órát bárki kibír nélkülünk.
  3. ÖNFELEDT JÁTÉK * Vegyük elő a régi társasjátékokat, és játsszunk egy órácskát a családdal vagy a barátokkal teljesen mobilmentes környezetben. Fontos szabály: az együtt töltött időben csak egymásra figyelünk, és senki nem foglalkozhat a telefonjával. Aki mégis megteszi, az kapjon büntetést – például egyszer maradjon ki a dobásból!
  4. CSÖNDES ESTE * A munkaidő végeztével némítsuk le a mobilunkat, és töltsünk el egy estét otthon mindenféle, a külvilágból érkező pozitív vagy negatív impulzus nélkül. Olvassunk, nézzünk meg egy jó filmet, beszélgessünk a családdal. Az biztos, hogy lefekvéskor a megszokottnál jóval nyugodtabbak leszünk.
  5. SZABADSÁGON A CSETKÖZPONT * Ma hanyagoljuk a napközbeni csetet! Minden bizonnyal sokan írnak nekünk, kollégák, barátok, ám ha mindig mindenre azonnal reagálunk, akkor szinte szétesünk, képtelenek vagyunk igazán a pillanatban jelen lenni. Estére pedig észre fogjuk venni, milyen sok időnk felszabadult, és mennyivel könnyebben figyeltünk nap közben bármire is annak köszönhetően, hogy kiiktattuk az állandó csetközpontot!
  6. DIGITÁLIS SZERZŐDÉS * Kössünk a családban digitális szerződést egymással, hogy az állandó mobilozás ne menjen a közös életünk kárára! Fektessük le a szabályokat: ki mennyit és mikor netezik vagy netezhet. Hol vannak a korlátok? Melyek azok a területek, ahol engedékenyebbek lehetünk a családtagunkkal vagy önmagunkkal? Ez hatékony megoldás, mert ha mindenki aláírja, hogy például étkezés közben nincs telefonozás, akkor könnyebb betartani és betartatni is ezt a szabályt.
  7. KÖNYVET A KÉZBE! Ezen a napon tudatosan ügyeljünk arra, hogy amikor alapesetben mobilozni szoktunk – például metrón utazva, a gyerekünkre várva az edzésen, vagy épp hivatalos ügyintézésen– a telefonunk helyett egy jó könyvet vegyünk elő. Így két program között igazán szórakoztató és tartalmas mobil-off élményben lehet részünk!
  8. ÖSZTÖNZŐ ALKALMAZÁS * Ez egy mobilozós mobil off-nap! Hogy miként lehet az? Töltsünk le olyan alkalmazást a készülékünkre, amely elárulja a nap végén, hogy pontosan hány órát vett el a huszonnégyből a telefonálás, az internetezés és a csetelés. Az applikáció így ösztönöz majd bennünket arra a későbbiekben is, hogy ne csak a virtuális világban éljünk!
  9. A KÖRNYEZET ÚJRA FELFEDEZÉSE * Ezen a napon, amikor csak úgy végigpörgetnénk a Facebooküzenőfalat, vagy a képeket az Instagramon, merüljünk el a környezetünk megfigyelésében. Könnyen meglehet, hogy mióta például utazás közben is a telefonunkat bújjuk, rengeteget változott a város. Eljött a mobilmentes rácsodálkozás ideje! Megeshet, most vesszük észre évek múltán, hogy a sarkon nyílt egy virágbolt – ez az infó pedig még jól jöhet!
  10. MOBIL OFF PROGRAM * Mozduljunk ki néhány órára úgy, hogy közben egyáltalán ne használjunk okoseszközt! Válasszunk olyan programot, amihez nem is kell: ez lehet színház, mozi, múzeum, vagy egy közös ebéd, de ideális például az Aquaworld vagy az Árpád Forrásfürdő Csillaghegyen. A vizes programok ugyanis maximálisan távol tartanak bennünket attól, hogy a telefonunkat nyomkodjuk.

CSATLAKOZZATOK OFFOLTAM A…MOBILBÖJT AKCIÓNKHOZ!  Részletek ITT!