MagazinSzabadidő

Kütyük és kamaszok

A gyerekek közül a kamaszok azok, akiket jellemzően leginkább magával ragad a kütyüvilág. Villányi Gergő pszichológus csokorba szedte a legfontosabb tudnivalókat: mit tehetünk szülőkként azért, hogy a mi tinédzserünk a lehető legegészségesebben használja a digitális eszközeit?

Beszélgessünk vele!

„A lehető legfontosabb, hogy tudjuk, mi mindent csinál a kütyüjén a gyerkőc, mivel köti le magát a neten. Ezáltal megismerhetjük az érdeklődési körét, kapcsolódhatunk hozzá, és ez alapot adhat egy jó beszélgetéshez, emellett felhívhatjuk a figyelmét a nem megfelelő internethasználat, valamint az egyes tartalmak veszélyeire is. Nagyon fontos: bármit is néz vagy csinál a neten, ne toljuk le érte, csak finoman mondjuk el neki az esetleges ellenérzéseinket, mert ez az a korszak, amikor a legkönnyebb elveszíteni a gyerekünk bizalmát.”

Legyenek korlátok!

„Szülőkként igenis kell, hogy felállítsunk a gyerekünknek bizonyos korlátokat, ami a kütyüzéssel töltött időt illeti. Hogy naponta mennyi idő egészséges? Ez nagyon helyzetfüggő, hiszen ma már a tanuláshoz is sokszor elengedhetetlenek a digitális eszközök, és sok fiatal van, aki kifejezetten önfejlesztésre használja a netet. Ha azért ül ott fél napig, mert mondjuk gitározni tanul a Youtube-ról, az nyilván más, mintha lövöldözős játékokat játszik a haverjaival. Az utóbbira napi egy óra bőven elég, az előbbi viszont önfejlesztés, tehát más kategóriába esik. Egy biztos: korlát mindkét esetben kell, hogy a gyerekünk az élet valódi élményeiben is részesüljön.

Mutassunk jó példát!

Az a szülő, aki éjjel-nappal a kütyüjét bújja, nyilván nem hiteles, amikor arra akarja buzdítani a kamasz gyerekét, hogy tegye le a digitális eszközöket. Szerintem a legjobb módszer az, ha a családi élet részévé válik a kütyüdiéta, azaz kijelölünk bizonyos alkalmakat, például a közös étkezéseket, vagy a hétvégi kirándulásokat, amikor mindenki otthon hagyja a mobilt és csak egymással foglalkozunk. Ez eleinte a család minden tagjának nagy kihívást jelenthet, de minél jobban belefeledkezünk a közös élményekbe, annál könnyebb lesz átmenetileg lemondanunk a kütyük használatáról. Így valódi, önfeledt, közös pillanatokhoz juthatunk, és ezek átélése az, ami ösztönzi a fiatalokat a mobileszközeik egészséges használatára.”

Vigyázzunk a lelkükre!

„A közösségi oldalak megjelenésével sajnos még inkább elterjedt az úgynevezett cyberbullying, azaz az online zaklatás, kiközösítés, vagy épp cikizés a gyerekek között, ami sok fiatalnak nagyon komoly lelki problémákat okoz. Éppezért igen fontos, hogy képben legyünk a kamasz gyerekünk online életét illetően, hogy figyeljük a rezdüléseit, és olyan bizalmi viszonyt építsünk ki vele, amely teret ad neki arra is, hogy elmondhassa nekünk, ha
a többiek a közösségi oldalakon bántják őt. Nem egy elvetemült cyber-bullyingakció sodort már kamaszokat az öngyilkosság szélére, így egyetlen szülő sem veheti ezt a témát félvállról. Olykor tehát érdemes megvizsgálnunk, mit csinál a csemeténk a Facebookon és az Instagramon!”

Mozgassuk meg őket!

„Fontos tudni, hogy a túlzásba vitt kütyühasználat és monitor előtt töltött idő nagyon sokat árt, mind a fejlődésben lévő szervezetnek, mind a pszichének. Épp ezért érdemes a kamasz gyerekeinket minél jobban lekötnünk, és arra ösztönöznünk, hogy mozogjanak, sportoljanak, éljenek aktív életet a családdal és a barátaikkal. Az ő korukban ennek elősegítésére nagyon jó ötlet lehet például egy háziállat, akár egy kutyus, akivel időről időre ki kell mozdulni a természetbe. A lényeg az, hogy ne hagyjuk, hogy egészen magába szívja őket a digitális világ. Mozduljunk ki együtt! Legyen elég minőségi, közös programunk a kütyünyomkodáson kívül is, találjuk meg a helyes arányokat, és ezzel együtt az egyensúlyt.”