Szakértő

Táborozni jó!

Divat lett a táborozás. Praktikus a szülőknek, kellemes időtöltés a gyerekeknek. A jó tábor mégis több, mint gyermekfelügyelet, Standovár Sára gyermekpszichológus elmondja nekünk, miért.

A jó tábor élményeket ad, fejleszti az alkalmazkodó, beilleszkedési képességet, segíti a szocializációt, barátságok születését. Egy tábor – mondja Standovár Sára gyermekpszichológus – a gyerek szempontjából a leválásról, a szülő szempontjából pedig az elengedésről szól, magyarul: ő kibírja-e nélkülem, én kibírom-e nélküle. Az elszakadás tekintetében alapvetően kétfajta tábor létezik: napközis és ottalvós.

A napközis tábori élet közelebb áll a hétköznapokhoz, a gyerek számára életszerűbb, megmarad a fizikai kapcsolat a szülőkkel. A mozgás, kaland és alkotás után következhet a szabad játék, ami lehetőséget ad a lelassulásra, az élmények feldolgozására.

Az ottalvós táborban sokkal intenzívebb élmények érik a gyerkőcöket. Nagyobb önállóságot igényel, nagyobb szerepe van a leválásban, a személyiségfejlődésben, segíti a serdülőkori egészséges eltávolodást. A hangsúly ebben az esetben a közösségépítésen van.

 

 

Mikor menjen?

Akkor menjen a gyerek táborba, amikor ő akar menni. Ovisok és kisiskolások is szívesen töltik az időt a szüleik nélkül, de a leválást nem szabad sürgetni. Az alsós korosztály nagyon élvezi a napközis táborokat, de van, aki az ottalvóst is, ez gyerekfüggő. Néha azonban érdemes feszegetni a határokat, hetedik-nyolcadikban már szükség lehet a külön töltött időre, ám ha még akkor sincs rá igénye, érdemes motiválni, vagy utánajárni az okoknak.

 

Mire figyeljünk?

Bár felgyorsult világban élünk, a túl sok impulzus nagyon fárasztó a gyereknek.  Az aktív pihenés az ellenkezőjére fordulhat és eltűnhet az öröm, ha nincs idő az élmények leülepedésére. Ezért van szükség a nyár folyamán a kütyümentes passzív pihenésre, ami lehet szabad játék, semmittevés, lelassult kavicsdobálás vagy bóklászás a természetben. Az igények mindig egyediek, de nyaranta általában 2 tábor elég.

 

 

Hogyan válasszunk?

Fontos tisztázni, mire van szüksége a gyerekünknek. Ismerve őt, tudjuk, mi az ő ún. pihenőnyelve. Akár zárkózottabb, akár közösségkedvelő típus, más-más jellegű táborban fogja jólérezni magát. Ha jobban szeret elmélyülten alkotni és kedveli a csöndesebb elfoglaltságokat, egy kreatív- vagy kézművestábor a megoldás. Ha eleven gyerekről van szó, irány valamilyen sporttábor, ahol biztosan kielégítik a mozgásigényét.

 

Mi alapján döntsünk?

Ha eldöntöttük, hogy napközis vagy ottalvós tábor a cél, a következő szűrő mindenképpen az ár legyen. Csak olyan táborok közül válogassunk és válasszunk együtt a gyerekkel, amit anyagilag megengedhetünk magunknak és ami a korosztályának megfelelő.

 

Jó tudni!

Tóth Béla, a taborfigyelo.hu ügyvezetője a következőket tanácsolja: csak olyan táborba írassuk be a gyereket, melynek fix jogi háttere van. A weboldal segíti a szülőket, előszűri a jelentkezőket és csak ilyeneket ajánl. Kössünk megállapodást, szerződést az adott táborral, amiben szerepelnek a cégadatok, az ár és a hozzá tartozó szolgáltatás. Kérjünk testvérkedvezményt, melynek mértéke: 10-15 % lehet. Ha egy baráti társaságból több gyerek menne, érdemes 4-5 fő részére közösen foglalni, így már csoportos foglalásnak számít.

 

Meghökkentő táborok

A Családi táborban egyszerre, de nem együtt nyaral a család. A szülők is külön és a gyerkőcök is külön laknak, külön programokon vesznek részt, csak az oda-vissza út közös.

A Nagyszülő és unokatáborban csak nagymamák, nagypapák és unokáik vehetnek részt. Közös és külön programok is várják őket. A gyerekek és a nagyik is baráti kapcsolatokat alakíthatnak ki.

Gyermek és kutya tábor kifejezetten az ember és kutya kapcsolatára, kommunikációjára összpontosít, lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy több barátságos kutyával is találkozzanak.

Medve Matektábor a gondolkodás és a mozgás tábora. Más szemszögből mutatja be a matekot, azoknak is, akik nem szeretik annyira. A játékos matek mellett túráznak, sportolnak is.

Katonai táborban a résztvevők a katonaélet rendjével, térképészeti és harcászati alapokkal ismerkedhetnek, kipróbálhatják a bevetéseket műfegyverekkel, katonai ruhába öltözve. A lányok aránya 40%.

 

Cikkünk szerzője: Páhy Anna