MagazinSzakértő

FOMO – Megosztod és uralkodsz! Ahogy a rendező látja

2019. október 10-én mutatják be a hazai mozik az elsőfilmes, Hartung Attila, FOMO – Megosztod és uralkodsz! című, Z generációról szóló drámáját. A film kendőzetlen őszinteséggel mutatja be, hogy az egyre fékevesztettebb vilàgunkban, milyen könnyen átléphetők azok a bizonyos határok. Hogy mi a kapocs a mozgalmunk és a film között? Eŕre is és a felelős online jelenlét fontosságára is vàlaszt ad exkluzív írásunk, mely a #kikapcs magazin 2019/4 számában jelent meg.

 

Kedves Olvasó!

A hazai mozikban októberben bemutatott FOMO – Megosztod és uralkodsz című film forgatókönyvírója és rendezője vagyok. És hogy miként kerültem a #kikapcs magazinba? A lap életre hívója, a Mobil OFF, Élmény ON mozgalom szellemiségében és a filmem üzenetében van egy igen fontos közös pont: a felelős internet- és közösségimédiahasználat hangsúlyozása.

27 éves vagyok, én már a kütyük között nőttem fel, a részemmé váltak. Az okostelefonom szinte a karom meghosszabbítása, és hazudnék, ha azt mondanám, jól érzem magam nélküle. Filmem főszereplői – egytől egyig a Z generáció képviselői – pedig szinte a beszéddel egy időben tanulták meg a legkorszerűbb digitális eszközök használatát. Pillanataik közösségi oldalakon történő megosztása – legyen szó akár gondolatról, akár képről, akár videóról – olyan természetes számukra, mint a légzés. A korábbi generációk szülöttei is egyre önfeledtebben posztolnak életük minden apró mozzanatáról, de korosztálytól függetlenül gyakran azt látom, a posztok mögött nincs valódi önfelvállalás, őszinteség, és igen ritka, hogy valaki a közösségi média platformjait jó ügyekért zajló kampányokra, felelősen használja.

A filmemmel arra szerettem volna rávilágítani, hová vezethet a közösségi médiában a felelőtlen megosztás és a kontrollvesztettség kettőse. Tükör a szülőknek, nagyszülőknek, de a fiataloknak is. Soha nem volt fontosabb, mint manapság, hogy a szülők kapcsolódjanak a gyerekeikhez, megismerjék az online világukat, legyen szó Youtube-sztárokról, különféle közösségimédia-platformokról, vagy épp játékokról. Ahhoz, hogy ne történjen baj, igenis beszélgetni kell a gyerekekkel, nyitottabbá válni a digitális életükre, hogy a valóságban többé ne történhessen olyan, mint a filmemben, amelynek nagy része a kutatómunkámból és a saját életemből fakadó valóság. Szülőként figyelni kell és felismerni annak jeleit, ha a gyerek esetlegesen bajba került az online térben, hiszen bárki lehet az online bullying áldozata, elkövetője – vagy akár mindkettő.

Nézzük meg együtt a filmet, ismerjük meg a szereplőket és beszélgessünk róla! A FOMO és a #kikapcs – Mobil OFF, Élmény ON csapatával a téma kapcsán minden visszajelzést szívesen fogadunk!

A filmhez jó szórakozást, a laphoz jó olvasást kívánok!
Hartung Attila filmrendező