Magazin

Facebookon a diétád – de jó-e ez neked?

Mi történik a „most tényleg leadok pár kilót” típusú elhatározásainkkal, ha felkerülnek a közösségi hálóra? Életmódcoach szakértőnk sorra vette, mikor segíthetnek, és mikor hátráltathatnak ezek a posztok.

 

Amiben támogathat:

 

Külső kontroll

A Dél-Karolinai Egyetem kutatói szerint, azok, akik rendszeresen posztolnak az edzéseikről, hamarabb elérik a vágyott formát, a diétázók pedig többet fogynak azáltal, hogy figyelő szemek követik törekvéseiket. Vagyis ha ország-világ előtt vállalod és rendszeresen dokumentálod az életmódváltásod a közösségi oldalakon, másokat is lelkesíthetsz és te is kitartóbbá válhatsz. De azért készülj fel: az ismerőseid között lesz, akit nem érdekel ez a téma.

Csoportban az erő

Az életmódváltó célok megosztásának legjobb platformjai a profilba vágó facebook csoportok, ahol hasonló érdeklődésű, hasonló nehézségekkel küzdő tagok gyűlnek össze. Míg az ismerőseid egy részét idővel biztosan nem annyira érdekli majd a fogyásod, egy ilyen csoportban mindig támogatókra találhatsz. Persze akadhatnak trollok is, amire azért jó, ha felkészülsz, de ha megosztod a küzdelmeidet és a sikerekeidet, sok pozitív visszajelzést begyűjthetsz.

Lesz egy digitális naplód

Ha rendszeresen dokumentálod, mit eszel, mennyit edzel, mennyit sikerült fogynod, egy idő után lesz egy kompakt életmódváltó naplód, amiből később akkor is erőt meríthetsz, amikor éppen megáll a súlyvesztés vagy más életesemények elviszik a fókuszodat.

 

Ami akadály is lehet

 

Túl sok az információ

Tengernyi „tuti” módszer pörög a közösségi médiában, a kommentáradatról pedig nem is beszélve, amiben jó és negatív tapasztalatokról egyaránt olvasni. Így pedig könnyű összezavarodni, hogy mi az egészséges, mi a helyes irány, milyen mozgásformát érdemes kipróbálni. Szóval ne csak arra hagyatkozz, amit olvasol, hanem szerezz élő tapasztalatokat. És válaszd ki azokat a példaképeket, véleményvezéreket, akiknek a missziója, módszere tényleg hiteles és követendő számodra.

Becsap a varázsütés-hatás

A változást megmutató before-after fotók népszerűsége töretlen, mégsem tükröznek semmit abból a kemény melóból, ami az átalakulás folyamatát kíséri. A csapda az, hogy ezek a képek gyakran eltúlozva jelenítik meg a végleteket és időnként azt sugallják, hogy a fogyás varázsütésre történik meg. Pedig pont az út a lényeg, amiről ilyenkor kevés információt kapunk.

 

Insta-tökély

A filterezett, alaposan megdolgozott képek – egyes influencerek bevallottan rengeteget dolgoznak a fotóikon, hogy elérjék velük a kellő hatást -, valóban csodálatot válthatnak ki, de éppen az életszagúságukat vesztik el. Ami viszont még ennél is károsabb hatásuk, hogy annyira kompaktnak tűnnek, ami egyszerűen nem tűnik elérhetőnek. Ha pedig az az érzetünk támad, hogy ennek úgysem érhetünk a nyomába, könnyebben feladjuk. A céljaidat ahhoz kell igazítanod, ahogy érezni szeretnéd magad, és nem ahhoz, amit más fotóin látsz.