MagazinSzakértő

Hozzászólok, tehát vagyok – mi mozgatja a trollokat?

Amikor tartalmat osztasz meg, benne van a pakliban, hogy az nem mindenkinek fog tetszeni. És lesz, aki ennek hangot is ad. Szakértőnkkel az online trollkodás kulisszái mögé pillantottunk.

Sértegető hozzászólások, provokációk, fenyegetések. Mi visz rá valakit arra, hogy a negatív véleményét hallassa – ezzel sokszor megalázva, lekicsinyelve, kínos helyzetbe hozva a posztolót vagy blogírót?

Éppen ma történt meg, hogy egy általam nagyra tartott és üdítően tehetséges (oké, persze ez is csak egy vélemény) újságíró úgy döntött, egy időre visszavonul a közösségi kommunikációtól, annyit bántást, gyalázást kapott az utóbbi időben. Elhűlve láttam, hogy miután a lelke legmélyebb bugyrait kifordította és őszintén vallott arról, mennyire nehéz helyzetben érzi magát, akadt, aki a sok együttérző kommentelő közé befurakodott a saját negatív, egész pontosan kioktató hozzászólásával. Ilyenkor tényleg döbbentem állok az emberi működés minden empátiától mentes megnyilvánulásai előtt.

Eltorzult viselkedés

Hamis profillal, vagyis a névtelenség mögé bújva ráadásul úgy érezheti a trollkodó, hogy még gátlástalanabbul oszthatja az észt.

Villányi Gergő digitális pszichológia szakértő szerint nagyon sok féle motiváció állhat a rosszindulatú megnyilvánulások mögött. Például figyelemhiány és – furán hangzik, de – szeretet-, törődéshiány is, vagy éppen a feszültséglevezetés. „Van, hogy “nevelni” akar, tehát a véleményét, látásmódját ráerőltetni másra, de sokszor az összezavarás, a káosz szítása és a kialakuló feszültségek mulattatják és/vagy adnak kontrollérzetet számára – ez utóbbi már gyakran elmegy patológiás irányba. Az sem ritka, hogy miközben a világhálón hatalmas véleményvezérnek igyekszik tűnni, a valódi környezetükben alig-alig meri hallatni a hangját.”

Egy álprofillal úgy tűnhet, hogy nincsen kockázat, nincsen felelősség és a következmények (pl. rendőrségi ügy egy gyűlöletbeszéd vagy halálos fenyegetés, zaklatás miatt) sem érinthetik őket. De sokan saját profillal is túl messzire mennek. Mivel az online közegben megváltozik a viselkedésünk, így a kommunikációnk is, a trollok sokszor fel sem mérik, mennyire eltorzult a viselkedésük.

Lehullhat a maszk?

Mit tehetsz, ha valaki éppen a felületeiden ócsárolni kezd, vagy telekiabálja a negatív véleményével az oldaladat?

„Először jó, ha tisztázod magadban a motivációját, vagyis azt, hogy az ő célja a feszültség generálása vagy éppen a másokba való beleállás – ilyetén pedig észérvekkel győzködni teljesen felesleges” – mondja Gergő.

Gondold át, hogy mennyire releváns egy ilyen fotelszakértő véleménye és van-e remény bármilyen építő eszmecserére. Ha válaszod ezekre nagyon határozott NEM, lelki békéd érdekében a legjobb, ha először figyelmezteted, hogy ilyen hangvételű hozzászólásoknak nincs helye az oldaladon, ha pedig ez nem fékezi meg, letiltod. Sok esetben érdemes képernyőmentést készíteni is, hogy legyen a kezedben bizonyíték. Főleg, ha a trollod visszatérő vendég a felületeiden. „Ez egy nagyon primitív feszültség levezetési mechanizmus, a trollkodásra pedig az bátorítja fel őket, hogy az online térben lehullhat róluk a szociális maszk. Nem kell viselkedni, elvárásoknak megfelelni. Élőben nagyon kevesen mernének így viselkedni, és ebben benne van az is, hogy a trollok nem mindig fogják fel, hogy élő emberekhez szólnak, vagy róluk mondanak negatív véleményt, ítéletet” – fűzi hozzá a szakember.

Amin pedig párhuzamosan érdemes dolgoznod magadban, hogy ezektől a negatív megnyilvánulásoktól érzelmileg függetlenítsd magad, hiszen a való életedre ezeknek az embereknek (szerencsére) nincs hatása. Csak ha te hatalmat adsz nekik…